O szczepach
bakterii

Pożyteczne szczepy bakterii w codziennym jedzeniu

 

O pożytecznych szczepach bakterii słyszy się teraz wszędzie. Radio, telewizja, artykuły w gazetach. Półki w aptece uginają się od kapsułek, kropli i saszetek zawierających „dobre bakterie”. A czy jest jakiś  sposób bardziej naturalny na ich dostarczenie? Czy można dostarczyć je wraz z dietą?

Mikrobiota - czym jest i jakie są jej funkcje

Od pierwszych chwil życia dziecka masz wpływ na jego mikrobiotę. Co to takiego? To wszystkie mikroorganizmy „zamieszkujące” organizm człowieka, a  przede wszystkim jego przewód pokarmowy (który ciągnie się od jamy ustnej aż do odbytu). Inne, dość podobne określenie: mikrobiom – oznacza geny należące do mikrobioty. Jej skład to wiele tysięcy gatunków różnych bakterii tworzących mikrobiotę.  Te bakterie mają do spełnienia pewne zadanie. Są odpowiedzialne za zachowanie stanu równowagi w organizmie. Odpowiadają na sygnały docierające ze środowiska zewnętrznego i w razie potrzeby regulują swoją liczebność. Dzięki temu podtrzymywany jest dobrostan organizmu. Na to, jakie mikroorganizmy będą budowały mikrobiotę Twojego dziecka ma wpływ między innymi to jaką drogą odbędzie się jego przyjście na świat, a w następnej kolejności również to w jaki sposób dziecko będzie karmione. Inny skład flory przewodu pokarmowego zaobserwujemy u dziecka karmionego wyłącznie piersią, a inny u tego karmionego wyłącznie mlekiem modyfikowanym.

Karmienie piersią na żądanie zaspokaja wszelkie potrzeby żywieniowe dziecka przez pierwszych 6 miesięcy życia. Taki sposób karmienia zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, gdyż jest on dla niemowlęcia najbardziej optymalny i pozytywnie wpływa na zdrowie w przyszłości. Mleko mamy sprzyja programowaniu metabolizmu noworodka, chroni przed infekcjami i zawiera składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych miesiącach życia. Karmienie wyłącznie piersią jest zalecane przez pierwszych 6. miesięcy życia dziecka. Po tym czasie do diety wprowadzać się powinno produkty uzupełniające (mleko nie dostarcza już wszystkich potrzebnych substancji odżywczych). Mimo to karmienie piersią powinno być utrzymane aż do momentu samoodstawienia lub do 2. roku życia.

Wprowadzenie naturalnych szczepów bakterii do diety dziecka

W trakcie rozszerzania diety decydujesz o tym co podasz dziecku do jedzenia, a samo dziecko decyduje czy to zje i jak dużą porcję sobie życzy. Już na tym etapie możesz wprowadzić do diety dziecka naturalne szczepy bakterii. Znajdziesz je między innymi w jogurtach naturalnych i kefirach. Mleko krowie i jego przetwory są zalecane w diecie niemowlaka jako dodatek do niej, ale nie mają zastępować mleka mamy czy mieszanki mleka modyfikowanego.

Wszystkie nowe produkty, wprowadzane po raz pierwszy do jadłospisu powinny być podawane stopniowo. Zaczynając od małych porcji i obserwując reakcję dziecka możemy do jego diety wprowadzić jogurt naturalny z dodatkiem zblendowanych owoców (najlepiej takich, które dziecko już zna). To dobry pomysł na drugie śniadanie. Kefir możemy podać dziecku jako dodatek do placuszków czy koktajlu owocowego.

Dobre szczepy bakterii znajdziesz również w pieczywie przygotowywanym na zakwasie. Kiedy podasz dziecku takie pieczywo (w formie dostosowanej do wieku i umiejętności dziecka) to tym samym rozpoczniesz ekspozycję na gluten (najnowsze zalecenia mówią o jego wprowadzaniu do diety na takich samych zasadach jak innych owych produktów – stopniowo i z obserwacją).

Im dziecko starsze tym możliwości urozmaicania jego diety jest więcej. Dziecko poznaje coraz więcej nowych produktów, a jego umiejętności w rozwoju ruchowym (coraz większa kontrola nad postawą ciała, coraz większe umiejętności gryzienia i żucia pokarmów) pozwalają na coraz większe urozmaicanie diety. Możesz podawać produkty kiszone (kiszona kapusta, ogórki kiszone). Początkowo dobrze jest je użyć jako dodatek do zupy (kapuśniak czy zupa ogórkowa) i konsystencję zupy dostosować oczywiście do umiejętności niemowlaka. Starsze dzieci zwykle dość dobrze radzą sobie z gryzieniem tych produktów.

Wprowadzając do diety kolejne warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso i ryby dbasz o to by były to produkt sprawdzone, a tym samym uczysz dziecko zdrowych nawyków. Warto w trakcie tego wzbogacania diety dziecka pamiętać również o dobrych szczepach bakterii. Uczysz dziecko zdrowo jeść (kształtowanie zdrowych nawyków jest szczególnie ważne w pierwszych latach życia, bo to właśnie wtedy kształtuje się metabolizm, dojrzewa układ immunologiczny, nerwowy i pokarmowy). Pamiętaj o tym by nie zrezygnować z tych dobrych nawyków w kolejnych latach, a najlepiej zastosować je dla całej rodziny.

 

ACI/479/07-2018

Data publikacji: 04.10.2018



Poznaj pozostałe artykuły z sekcji "O szczepach bakterii":

Acidolac artykuł - Lactobacillus rhamnosus (LGG) - co o nich wiemy?

Lactobacillus rhamnosus (LGG) - co o nich wiemy?


Pojawia się na każdym kroku. Apteka, telewizja, radio, gazeta… Tajemniczy skrót: LGG. Co to właściwie jest i dlaczego każdy to zachwala?...

Więcej
Acidolac artykuł - Dieta bogata w pożyteczne szczepy bakterii

Dieta bogata w pożyteczne szczepy bakterii


Obecnie coraz więcej słyszy się o roli mikrobioty jelitowej. Czym ona jest oraz dlaczego w naszych jelitach znajduje się mnóstwo bakterii? Warto zapam...

Więcej