Czy dieta ma coś wspólnego z odpornością? Zdecydowanie! Jako rodzic, musisz mieć świadomość, że dla zdrowia Twojego dziecka ogromne znaczenie ma zawartość jego talerza. Pierwsze 3 lata życia to czas, kiedy w największym stopniu kształtujesz nawyki żywieniowe małego człowieka. To moment, kiedy stawiasz fundament, na którym dziecko zbuduje swoje całe życie.
Już pierwsze 6 miesięcy karmienia dziecka to moment, w którym przewód pokarmowy dziecka zasiedlają różne mikroorganizmy. Powstaje wówczas mikrobiota, a jej skład ma wpływ na cały organizm człowieka. Karmienie piersią na żądanie zaspokaja wszelkie potrzeby żywieniowe dziecka przez pierwszych 6 miesięcy życia. Taki sposób karmienia zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, gdyż jest on dla niemowlęcia najbardziej optymalny i pozytywnie wpływa na zdrowie w przyszłości. Mleko mamy sprzyja programowaniu metabolizmu noworodka, chroni przed infekcjami i zawiera składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych miesiącach życia.
Kiedy mleko nie dostarcza już potrzebnych substancji odżywczych to zaczynamy wprowadzać produkty uzupełniające. W trakcie rozszerzania diety decydujesz o tym co podasz dziecku do jedzenia, a samo dziecko decyduje czy to zje i jak dużą porcję sobie życzy. Wprowadzając do diety kolejne warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso i ryby dbasz o to by były to produkty sprawdzone, nie dodajesz soli i cukru (to dobry moment aby zmienić nawyki żywieniowe całej rodziny), a tym samym uczysz dziecko zdrowych nawyków. Uczysz je zdrowo jeść.
Te pierwsze lata życia dziecka to czas kiedy kształtuje się metabolizm, kiedy dojrzewa układ immunologiczny, nerwowy i pokarmowy.
lekarz Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska
W pierwszym roku życia wielu rodziców bardzo uważa na to jakie produkty oferuje dziecku. Staramy się w tym czasie wybierać do przygotowywania posiłków produkty najlepszej jakości i gotować w najzdrowszy sposób. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie zaniechać takiego postępowania po pierwszym roku życia. To wtedy do diety dziecka trafiają najwięksi zabójcy odporności.
Dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia organizmu, dlatego zawsze wybieraj zdrowe produkty do przygotowywania posiłków, unikaj „zabójców odporności” i zadbaj o dobrze zbilansowaną i urozmaiconą dietę dla całej rodziny. Zobaczysz, że zaowocuje to w przyszłości.
lekarz Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska
ACI/474/06-2018
Data publikacji: 28.08.2018
Poznaj produkty Acidolac®
Poznaj pozostałe artykuły z sekcji "Odporność u dziecka":
Układ immunologiczny u zdrowego dziecka jest silny i doskonale radzi sobie z odpieraniem ataków z zewnątrz. O ile maluch nie choruje przewlekle lub ni...
WięcejUkład immunologiczny, czyli odpornościowy, a dla wielu osób po prostu szeroko pojęta „odporność”. Czy to prawda, że dziecko jej nie posiada?...
WięcejWielu rodziców w okresie wiosny i lata stara się zrobić możliwie jak najwięcej by wzmocnić odporność dziecka. Chodzi tutaj głównie o przygotowanie do ...
WięcejJak dbać o prawidłową odporność dziecka? To pytanie które co roku, wraz z końcem wakacji i rozpoczęciem sezonu przedszkolnego i szkolnego, zadają sobi...
WięcejPoznajcie 6 nawyków które osłabiają odporność Waszego maluszka....
WięcejZdrowie dziecka kształtuje się już od momentu poczęcia. Wiemy, że na każdym etapie dorastania musi właściwie się odżywiać, mieć zapewnioną aktywność f...
Więcej