Znaczenie cukrów dla rozwoju demineralizacji jest od dawna znane. Wpływają one na ten proces jeśli są przyjmowane doustnie, w dowolnych ilościach i mają bezpośredni kontakt z tkankami zęba. Stają się pożywką dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Z nich wytwarzane są kwasy będące bezpośrednią przyczyną rozpuszczania szkliwa. Najbardziej niebezpieczne są te węglowodany, które są łatwo dostępne, czyli cukry proste, gdyż mogą przenikać do płytki nazębnej. Jest wśród nich sacharoza, czyli najpowszechniejszy biały cukier.
Sacharoza to dwucukier składający się z cząsteczki glukozy i fruktozy. Udowodniono, że stopień demineralizacji tkanek zęba zależy od postaci w jakiej cukier jest konsumowany oraz częstości jego spożywania - bardziej niż spożytej ilości.
Magdalena Zielnik-Stawicka, lekarz dentysta
Stąd dużo gorsze jest jedzenie słodyczy między posiłkami w postaci lepkiej lub stałej, co sprzyja ich zaleganiu w jamie ustnej, niż w postaci płynnej.
Sacharoza jest cukrem pozyskiwanym z buraków cukrowych i z trzciny cukrowej. Jest powszechnie stosowana jako substancja słodząca do napojów, ciast i słodyczy. Występuje w niewielkiej ilości w żywności nieprzetworzonej, jednak w naszej diecie głównie spożywamy ją dodaną do żywności przetworzonej. Bezpieczne dzienne zużycie to ok. 6 łyżeczek cukru. W diecie przeciętnej osoby znajdziemy aż 20 łyżeczek tego cukru! Nadmierne spożycie sacharozy jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jak już wcześniej wspomniałam jest najlepszą pożywką dla bakterii produkujących kwasy w jamie ustnej. Jej nadmiary są przekształcane w trójglicerydy i magazynowane w naszym ciele, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Cukier aktywuje w mózgu te same ośrodki, co narkotyki, a więc możemy się łatwo od niego uzależnić. Musimy jednak spożywać coraz większe ilości, aby mieć te same odczucia.
Dzięki ostatnio panującej modzie na zdrową dietę poszukiwane są alternatywy dla cukru białego. Jednym z nich jest ksylitol, który wygląda i smakuje jak cukier, ale bardzo się od niego różni. Jest uznawany za słodką alternatywę dla sacharozy. Na początku był produkowany z kory brzozy (tak zwany ksylitol fiński). Teraz jednak jego głównym źródłem są kolby kukurydzy. Jest składnikiem past do zębów. Ma mniej kalorii niż cukier biały. Jest bezpieczny również dla dzieci. Jednym słowem nie wykazuje szkodliwego działania na ludzki organizm.
Każdy z nas potrzebuje w życiu przyjemności. Takich małych dostarcza nam pożywienie. Lubimy słodkie pokarmy. Mamy coraz większy wybór produktów tego samego rodzaju o zróżnicowanym składzie. Nie zapominajmy o tym nawet jeśli panująca „moda na zdrowie” przeminie.
Magdalena Zielnik-Stawicka, lekarz dentysta
ACI-DEN/011/05-2018
Data publikacji: 01.01.1970
Poznaj produkty Acidolac®
Poznaj pozostałe artykuły z sekcji "Zdrowe zęby":
W życiu każdego dziecka przychodzi taki moment, w którym zęby mleczne zaczynają się ruszać i, w końcu, wypadać. To naturalny proces, który nie powinie...
WięcejBardzo często nie przywiązujemy wagi do mleczaków zakładając, że to mija się z celem, bo i tak wypadną. Wkładamy wysiłek w codzienną pielęgnację, ale ...
WięcejW życiu człowieka występują dwa rodzaje uzębienia. Jako pierwsze pojawiają się zęby mleczne. Wyrzynają się między 6 a 30 miesiącem życia. Nie powinno...
WięcejCzęsto słyszymy, że jesteśmy tym, co jemy. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia....
WięcejSzczoteczka do zębów to najbardziej powszechny i popularny przyrząd do higieny jamy ustnej. Wydaje się więc, że jej posiadanie jest czymś oczywistym....
WięcejPowszechnie przyjęta przez specjalistów opinia mówi, że pierwsza wizyta u stomatologa powinna odbyć się po pojawieniu się pierwszych zębów w jamie ust...
WięcejPowszechnie znaną informacją jest to, że płytka nazębna jest istotnym czynnikiem prowadzącym do powstania demineralizacji zębów. Jej tworzenie rozpocz...
WięcejDużo wątpliwości budzi w nas częstość wizyt u stomatologa. Kiedy powinniśmy udać się z dzieckiem pierwszy raz? Jak często potem kontrolować stan uzębi...
WięcejNajbardziej znanym sposobem oczyszczania zębów jest szczotkowanie. Rodzaj używanej szczotki powinien być indywidualnie dobrany w zależności między in...
WięcejJama ustna jest skomplikowanym systemem biologicznym, w którym nieustannie zachodzą procesy demineralizacji i remineralizacji. Najpierw warto wspomnie...
WięcejPiękny uśmiech i zdrowe zęby to jedna z najbardziej pożądanych cech. Już od wczesnego dzieciństwa powinniśmy przykładać się do prawidłowej higieny jam...
WięcejWielu rodziców wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak istotna jest pielęgnacja zębów u dzieci. Jeszcze zanim u malucha pojawią się pierwsze ząbki, p...
WięcejDbanie o zdrowie jamy ustnej jest niezwykle istotne na każdym etapie życia. Musimy zatroszczyć się o to, by już od najmłodszych lat przyzwyczajać malc...
WięcejPrzemyślana, skrupulatna higiena jamy ustnej to podstawa zdrowych zębów i pięknego uśmiechu. Już od najmłodszych lat powinniśmy uczyć nasze dzieci, ja...
WięcejPatrząc prawdzie w oczy, trzeba powiedzieć, że o szczotkowaniu zębów pamiętamy wszyscy, ale ich nitkowanie to nasza pięta achillesowa. Posiadanie dzie...
Więcej