Zdrowe
zęby

Cukier biały i ksylitol

Znaczenie cukrów dla rozwoju demineralizacji jest od dawna znane. Wpływają one na ten proces jeśli są przyjmowane doustnie, w dowolnych ilościach i mają bezpośredni kontakt z tkankami zęba. Stają się pożywką dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Z nich wytwarzane są kwasy będące bezpośrednią przyczyną rozpuszczania szkliwa. Najbardziej niebezpieczne są te węglowodany, które są łatwo dostępne, czyli cukry proste, gdyż mogą przenikać do płytki nazębnej. Jest wśród nich sacharoza, czyli najpowszechniejszy biały cukier.

Sacharoza to dwucukier składający się z cząsteczki glukozy i fruktozy. Udowodniono, że stopień demineralizacji tkanek zęba zależy od postaci w jakiej cukier jest konsumowany oraz częstości jego spożywania - bardziej niż spożytej ilości.

Magdalena Zielnik-Stawicka, lekarz dentysta

Stąd dużo gorsze jest jedzenie słodyczy między posiłkami w postaci lepkiej lub stałej, co sprzyja ich zaleganiu w jamie ustnej, niż w postaci płynnej.

Rodzina

Sacharoza jest cukrem pozyskiwanym z buraków cukrowych i z trzciny cukrowej. Jest powszechnie stosowana jako substancja słodząca do napojów, ciast i słodyczy. Występuje w niewielkiej ilości w żywności nieprzetworzonej, jednak w naszej diecie głównie spożywamy ją dodaną do żywności przetworzonej. Bezpieczne dzienne zużycie to ok. 6 łyżeczek cukru. W diecie przeciętnej osoby znajdziemy aż 20 łyżeczek tego cukru! Nadmierne spożycie sacharozy jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jak już wcześniej wspomniałam jest najlepszą pożywką dla bakterii produkujących kwasy w jamie ustnej. Jej nadmiary są przekształcane w trójglicerydy i magazynowane w naszym ciele, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Cukier aktywuje w mózgu te same ośrodki, co narkotyki, a więc możemy się łatwo od niego uzależnić. Musimy jednak spożywać coraz większe ilości, aby mieć te same odczucia.

Alternatywa dla białego cukru - ksylitol

Dzięki ostatnio panującej modzie na zdrową dietę poszukiwane są alternatywy dla cukru białego. Jednym z nich jest ksylitol, który wygląda i smakuje jak cukier, ale bardzo się od niego różni. Jest uznawany za słodką alternatywę dla sacharozy. Na początku był produkowany z kory brzozy (tak zwany ksylitol fiński). Teraz jednak jego głównym źródłem są kolby kukurydzy. Jest składnikiem past do zębów. Ma mniej kalorii niż cukier biały. Jest bezpieczny również dla dzieci. Jednym słowem nie wykazuje szkodliwego działania na ludzki organizm.

Każdy z nas potrzebuje w życiu przyjemności. Takich małych dostarcza nam pożywienie. Lubimy słodkie pokarmy. Mamy coraz większy wybór produktów tego samego rodzaju o zróżnicowanym składzie. Nie zapominajmy o tym nawet jeśli panująca „moda na zdrowie” przeminie.

 

ACI-DEN/011/05-2018

Data publikacji: 01.01.1970


Poznaj produkty Acidolac®

Acidolac® Dentifix Kids

Produkt polecany do codziennego, regularnego stosowania dla dzieci powyżej 3 roku życia w celu ochrony zębów.

Więcej

Poznaj pozostałe artykuły z sekcji "Zdrowe zęby":

Acidolac artykuł - Zęby mleczne i zęby stałe u dziecka i niemowlaka

Zęby mleczne i zęby stałe u dziecka i niemowlaka


W życiu człowieka występują dwa rodzaje uzębienia.  Jako pierwsze pojawiają się zęby mleczne. Wyrzynają się między 6 a 30 miesiącem życia. Nie powinno...

Więcej
Acidolac artykuł - Szczoteczki elektryczne, soniczne i manualne, czyli rodzaje szczoteczek do zębów

Szczoteczki elektryczne, soniczne i manualne, czyli rodzaje szczoteczek do zębów


Szczoteczka do zębów to najbardziej powszechny i popularny przyrząd do higieny jamy ustnej.  Wydaje się więc, że jej posiadanie jest czymś oczywistym....

Więcej
Acidolac artykuł - Pierwsza wizyta u dentysty - jak się przygotować?

Pierwsza wizyta u dentysty - jak się przygotować?


Powszechnie przyjęta przez specjalistów opinia mówi, że pierwsza wizyta u stomatologa powinna odbyć się po pojawieniu się pierwszych zębów w jamie ust...

Więcej
Acidolac artykuł - Jak prawidłowo myć zęby?

Jak prawidłowo myć zęby?


Powszechnie znaną informacją jest to, że płytka nazębna jest istotnym czynnikiem prowadzącym do powstania demineralizacji zębów. Jej tworzenie rozpocz...

Więcej
Acidolac artykuł - Kiedy i jak często chodzić z dzieckiem do dentysty?

Kiedy i jak często chodzić z dzieckiem do dentysty?


Dużo wątpliwości budzi w nas częstość wizyt u stomatologa. Kiedy powinniśmy udać się z dzieckiem pierwszy raz? Jak często potem kontrolować stan uzębi...

Więcej
Acidolac artykuł - Jak zachęcić dzieci do mycia zębów

Jak zachęcić dzieci do mycia zębów


Najbardziej znanym sposobem oczyszczania zębów jest szczotkowanie. Rodzaj używanej szczotki powinien być indywidualnie dobrany  w zależności między in...

Więcej
Acidolac artykuł - Naturalne procesy zachodzące w jamie ustnej

Naturalne procesy zachodzące w jamie ustnej


Jama ustna jest skomplikowanym systemem biologicznym, w którym nieustannie zachodzą procesy demineralizacji i remineralizacji. Najpierw warto wspomnie...

Więcej